Gezinsbehandelhuis

Het gezinsbehandelhuis is een tweede huis. Het eerste huis is thuis, waar kinderen wonen bij hun papa en mama. Soms gaat het even niet thuis, door een combinatie van complexe en meervoudige ontwikkelings- en opvoedingsproblemen bij het kind en het gezin. Het kan dan nodig zijn dat een kind tijdelijk elders gaat verblijven. Wij zijn ervan overtuigd dat kinderen ten alle tijden het beste af zijn als ze binnen een gezin kunnen opgroeien. Het gezinsbehandelhuis kan het kind een tweede gezinssituatie bieden; om waar mogelijk weer terug te werken naar thuis en om te blijven kijken naar wat wél mogelijk is in de thuissituatie. 

 

Dit doet het gezinsbehandelhuis middels hoog specialistische integrale behandeling, zo lang als nodig en zo kort als mogelijk. 

 

Het fundament van het gezinsbehandelhuis bestaat uit de lagen:

  • De basis is de samenwerking en de verbinding vanuit het gezinsbehandelhuis met thuis. 
  • De kracht van het gezinsbehandelhuis is het behandelen in het ‘dagelijkse leven’. De ‘opvoeders van het gezinsbehandelhuis’ leveren met hun hart, passie, normen, waarden en hun tweede huis en eigen gezin en netwerk een bijdrage aan het leven van de jeugdigen en hun gezinnen.
  • De complexe en meervoudige problematiek van het gezin zoals hechtingsproblematiek, complex trauma, in combinatie met licht verstandelijke beperking en sociaal economische status factoren, vraagt om een integrale aanpak. Het gezinsbehandelhuis bestaat daarom uit een integraal behandelteam.

 

Hoe werken we?

  • Vanuit het gezinsbehandelhuis wordt een behandeltraject rondom een gezin opgebouwd vanuit bouwstenen uit verschillende expertise domeinen (ambulante gezinsbehandeling, diagnostiek en therapie). Deze bouwstenen kunnen ‘aan- en uit’ worden gezet, en verschillende vormen aannemen, afgestemd op de hulpvragen van elk uniek gezin. 
  • Door methodisch te behandelen kunnen we de inzet en insteek van bepaalde bouwstenen blijven verantwoorden. Daardoor zorgen we ervoor dat de bouwstenen enkel worden ingezet waar ze voor bedoeld zijn. Er is elke 3 weken een inhoudelijke vergadering van het integraal behandelteam. Elke 6 maanden vindt er een MDO plaats, met betrokkenheid van een GZ-psychloog. 
  • De verschillende expertises werken in nauwe afstemming en samenwerking met elkaar. Het integraal behandelen is zo ingericht dat er door betrokken expertises gewerkt wordt vanuit 1 behandelplan.
  • Er is sprake van behandelcoördinatie en afstemming met samenwerkingspartners uit het sociale domein.

 


Wat levert het op?

  • Een gezinsbehandelhuis voorkomt het ‘boemerangeffect’ in de hulpverlening en onnodige ‘getrapte’ zorg, zowel in verblijfsplekken als modules. Wij werken met bouwstenen die gelijkgeschakeld in coördinatie rondom het gezin afgestemd worden. 
  • Hierdoor is er een gegronde inhoudelijke onderbouwing voor de inzet van de behandeling, die in proces en tijd wordt weggezet. 
  • Een completer en realistischer beeld van het gezin en hun potentie waarna beter gezamenlijk besloten kan worden wat er nodig is. 
  • Door integrale behandeling en systemische visie, krijgt de behandeling meer effect. Gezinsleden worden niet los van elkaar gezien. Het ontstaan en voortbestaan van problemen heeft mede zijn basis in het dynamiek binnen het gezin. De integrale behandeling steekt juist hierop in, waardoor de oplossing vanuit het gezin wordt gevonden. Daardoor komen we meer bij de kern van de problematieken. 
  • En door bovenstaande inhoudelijke winst, valt uiteindelijk veel maatschappelijke en financiële winst te behalen. Er zijn minder maatregelen nodig zoals een ondertoezichtstelling of voogdij maatregel. Problemen worden bij de kern aangepakt waardoor er later minder investering nodig is op de symptoombestrijding of heftigere uitingsvormen van onvoldoende behandelde problematieken. 
  • Een tweede huis voor kind en gezin vanuit persoonlijke en professionele betrokkenheid.